• MAREZIGE : 100 LET OD MAREŽGANSKEGA UPORA,470 LET ŽUPNIJE

  35,00
  preberi več
 • SLOVENSKA ISTRA II - ZGODOVINAIN DRUŽBA

  Zbirka Slovenske pokrajine
  Zgodovina in družba predstavlja zgodovinski razvoj in kulturno izročilo, na katerih temelji današnji življenjski utrip te pokrajine, ki ji je tisočletna vpetost v romanski prostor vtisnila pečat z močnim beneškim pridihom. Svojevrsten zgodovinski razvoj je urednikoma narekoval pregled najstarejše poselitve in formiranja mestnih komun Kopra, Izole in Pirana v stoletjih Serenissime, preučitev stoletne avstrijske vladavine z vzpostavitvijo rapalske meje, pregled časa, ki so ga zaznamovali narodnoosvobodilna borba, zakulisna diplomatska borba za priključitev cone B k matični Sloveniji in tragična usoda italijanskega prebivalstva. Poglavje demografskega razvoja med letoma 1857 in 2019 z ljudskimi štetji prikazuje spremembe etnične podobe območja. V mozaiku bogate in razgibane preteklosti in družbenoekonomskega razvoja obalnega prostora so tudi kritični pogledi, skozi katera pronica pretekla pa tudi današnja podoba prostora, ki je z določeno zamudo kot zadnji vstopil v slovenski nacionalni prostor, s tem pa tudi v našo narodno in kulturno zavest.
  Založnik: Slovenska Matica Sozaložnik: Libris d. o. o.
  Izid knjige je podprla Javne agencija za knjigo Republike Slovenije.

  49,00
  preberi več
 • NE ŽELI SI LAHKE POTIZ- GOGA ŠVIGELJ-MERAT BRINA

  24,90
  preberi več
 • ENAJST MESECEV ŽITNE KAVEZ- LITERA STURMAN PRIMOŽ

  23,00
  preberi več
 • RAZVEZANI SCHNABL ANA

  Protagonisti zbirke kratkih zgodb Razvezani so fant, ki kadi travo, dekle z anoreksijo in še drugi z osebnega ali družbenega roba, ki pa namesto ciničnega razgrajevanja lastnega položaja do svojih težav vzpostavljajo drugačen odnos. Kot zapiše Aljoša Harlamov v spremnem zapisu, je značilnost nove generacije piscev, ki ji pripada tudi Ana Schnabl, preseganje »hipsterskega« odnosa do realnosti, ki ne misli čisto resno, čeprav misli čisto resno. Obrambni mehanizem praznega intelektualizma zamenja celostno naseljevanje ranljivosti. Z natančnim poznavanjem pravil žanra in s prefinjenim smislom za psihološke zakonitosti Ana Schnabl ostrovidno, duhovito in nemalokrat ganljivo razgrinja anatomijo skorajda pozabljenih čustvenih leg: krivde, sramu, groze, radosti, (s tem) pa tudi čisto prave svobode, razvezane strahu biti svoj.

  21,00
  preberi več
 • ZAKAJ MOLČIŠ, HAVA?Z- PRVENKE SKENDEROVIĆ SELMA

  18,00
  preberi več
 • USTAVA REPUBLIKE SLOVENIJE RAZNI

  Ta izdaja Ustave Republike Slovenije je opremljena s fotografijami, posnetimi 19. junija 2020, ko se je med valom protestov v obrambo demokracije skupina prebivalcev odločila za simbolno gesto upora – branje slovenske ustave pred stavbo državnega zbora. Odziv oblasti je potrdil, da so z ustavo zagotovljene demokratične pravice res ogrožene.

  5,00
  preberi več