• KOPER MESTNE ZNAMENITOSTI ŽITKO SALVATOR

  Knjiga je izšla v treh jezikih – slovenskem, italijanskem (Capodistria – La cittá e il suo patrimonio) in angleškem (Koper – Town and its heritage). Besedilo je delo priznanega zgodovinarja dr. Salvatorja Žitka, s fotografijami pa jo je opremil Andrej Medica. Knjiga predstavlja največje slovensko obalno mesto in njegovo bližnjo okolico v svojem zgodovinskem razvoju, umetnostno-zgodovinski podobi, bralcu predstavi naravno-geografske značilnosti območja ter posebno pozornost posveti arhitekturnim in drugim zanimivostim iz preteklosti, ki bogatijo današnje razglede Kopra. Obogatena je s številnimi barvnimi fotografijami in obilico dokumentarnega gradiva in je namenjena tako domačinom kot obiskovalcem. Je priročna in jo lahko uporabljamo kot vodnik po znamenitostih Kopra, saj s priloženim zemljevidom in napotki nudi obiskovalcem možnost dveh različnih obhodov po mestu.

  10,00
  preberi več
 • KOPER THE TOWN AND ITSHERITAGE ŽITKO SALAVTOR

  Angleški prevod knjige "Koper: mestne znamenitosti". Besedilo je delo priznanega zgodovinarja dr. Salvatorja Žitka, s fotografijami pa jo je opremil Andrej Medica. Knjiga predstavlja največje slovensko obalno mesto in njegovo bližnjo okolico v svojem zgodovinskem razvoju, umetnostno-zgodovinski podobi, bralcu predstavi naravno-geografske značilnosti območja ter posebno pozornost posveti arhitekturnim in drugim zanimivostim iz preteklosti, ki bogatijo današnje razglede Kopra. Obogatena je s številnimi barvnimi fotografijami in obilico dokumentarnega gradiva in je namenjena tako domačinom kot obiskovalcem. Je priročna in jo lahko uporabljamo kot vodnik po znamenitostih Kopra, saj s priloženim zemljevidom in napotki nudi obiskovalcem možnost dveh različnih obhodov po mestu.

  10,00
  preberi več
 • DVODELNI UGANKARSKI SLOVAR SUČIĆ ŠIME

  Dvodelni ugankarski slovar je smiselno razdeljen na dva dela in vsebuje kar 12.400 gesel: v prvem so po abecednem vrstnem redu razporejena besedna gesla z razlago, drugi del pa vsebuje opise gesel po abecedi.  Knjiga je vezana v trde platnice in ima 343 strani.

  Avtor ugankarskega slovarja je Koprčan Šime Sučić, tudi sam strasten ugankar, reševalec in sestavljalec križank in drugih ugank, sicer človek z veliko znanja, prijaznosti in topline. Slovar je njegovo življenjsko delo, saj je nastajalo vztrajno in natančno kar trideset let. Je smiselno razporejen v dva dela, pregleden in uporaben.

  Sam avtor je v predgovoru zapisal: »Nastal je torej nov dvosmerni ugankarski slovar, estetsko in funkcionalno sprejemljiv za opravljanje svojega poslanstva. Kot avtor si posebej želim in pričakujem, da bo na trgu lepo sprejet in da bo ugankarjem – reševalcem križank nepogrešljiv vedno in ob vsaki priložnosti.« 

  20,00
  preberi več
 • GOLOBICA IN REX: ISTRSKEZGODBE, PRIPOVEDKE IN PRIČ MENIH KRISTINA

  Knjiga Golobica in Rex je zbirka istrskih legend, pripovedk in pravljic, pa tudi čisto resničnih zgodb ljudi, stvari in nekdanjih krajev. Knjiga je nastala iz projekta »Izola skozi čas«, sprva je avtorica Kristina Menih zgodbe ob glasbeni spremljavi pripovedovala izbranemu občinstvu. Sčasoma je zgodbe začela zapisovati in preko knjige skuša razkriti vsaj delček bogate istrske polpretekle zgodovine, ljudskega spomina in lastne fantazije. Avtorji ilustracij so dijaki umetniške gimnazije likovne smeri Gimnazije Koper.

  10,00
  preberi več
 • ČIČKE PREKVANTICE Z GOCA PODBERSIČ RENATO

  Nova knjižna zbirka zajema folklorne obrazce iz Slovenske Istre od vrhov Čičkararije na severu, do sečoveljskih solin in Piranskega zaliva na jugu; od Rižane in koprskega zaliva na vzhodu, do pregarske planote in Dragonje na zahodu. V njej so zbrani reki, rekla, primerjalna rekla, pozdravi, uganke, zagovori, uroki, kletvice, zakletve, prisege, molitvice, blagoslovi, vraže, sanje, obredna besedila, voščila, zbadljivke in otroška slovstvena folklora.

  10,00
  preberi več
 • ŠAVRINKA

  Urednici obsežne monografije Šavrinka Ingrid Celestina in Suzana Todorović sta k osvetlitvi te pomembne in veličastne figure povabili poznavalce, raziskovalce in ljubitelje istrske kulture, ki so vlogo Šavrinke prikazali z različnih zornih kotov. V knjigi so tako združeni pogledi pisatelja, zgodovinarja, geografinje, etnologinj, poznavalke pomorstva, poznavalke preteklega življenja v Istri, umetnostne zgodovinarke, dialektologinje, poznavalke istrske književnosti, poznavalke istrske noše, nutricionistke, istrskega glasbenika, gledališke igralke in ljubitelja istrske narečne besede. Knjiga, ki jo sestavlja 14 samostojnih prispevkov, je poklon pótovkam, izjemnim istrskim ženskam. Vsebuje več kot 200 fotografij in dokumentov.

  30,00
  preberi več
 • RADOVEDNI GALEB VOLPI LISJAK BR

  Da po slovenskih žilah teče tudi morje so vedele vse naše generacije, z izjemo današnje, ki je  bledenje tovrstnega spomina sprejela za neizbežno dejstvo.

  Iz nuje in tudi zaradi potrebe po ohranjanju identitete, je Tržačan, kapitan Bruno Volpi Lisjak stopil v bran slovenskemu ribiču in pomorcu ter napisal vrsto raziskovanih del, ki opredeljujejo in potrjujejo Slovence kot mediteranski narod vse od naselitve.

  Tokrat se nam predstavlja  z dokumentarnim romanom »Radovedni galeb«, ki je pred kratkim izšla pri knjigarni in založbi Libris, v katerem je zbral, tako jih sam imenuje, sončne  pripovedi z galebom na možnarju. Zanimivi spomini protagonistov, življenjsko vezanih na morje, pletejo nenavadno literarno obliko, ki ponuja bralcu nove razsežnosti življenja. Od zgodovine in nepojasnjenih dilem v zvezi z družbenimi in političnimi sistemi, do vprašanja o absolutni stvarnosti ali Boga. Razmišljanja in pričevanja skuša tudi na filozofski način povezovati radovedni galeb, ki skozi delo ohranja vlogo čuvaja pomembne preteklosti.

  10,00
  preberi več
 • MOČ KLETVE, MOČ MOLITVE ZONTA EMIL

  Knjiga prinaša avtentično pričevanje avtorja o življenju v njegovem rojstnem kraju Svetem Duhu pri Buzetu in v njegovi širši okolici. Zgodbe se pričnejo v času po 2. svetovni vojni in so nadaljevanje pripovedovanj iz prve knjige. Avtorjeva zaokrožena čutna pokrajinska proza, prepletena z ustnimi viri domačinov in prijateljev, fotografskimi spomini in slikovnim gradivom dokumentov, certifikatov in ostalih zapisov, bo v marsikom obudila spomine na tematike tedanjega povojnega časa – ustanavljanje zadrug, davščina, sodni procesi, ustrahovanja, emigracije, novi kulturni vplivi…

  "Tako je veliko do zdaj zamolčanega v tej knjigi odkritega. /…/ Ampak tudi to so neprecenljivi kamenčki iz preteklosti naše Istre, ki jih Emil Zonta tako lepo zlaga v ta mozaik, pretkan z molitvami in kletvami, ter zaključuje z optimizmom - glasbo…" piše o knjigi avtor spremne besede Alberto Pucer.

  10,00
  preberi več
 • NISMO ROJENI LE ZASEBELEŽKE UČENCA DUHOVNOSTI PAVLIHA MARKO

  Nismo rojeni le zase je najnovejše delo uglednega pravnika in nekdaj vplivnega politika dr. Marka Pavlihe. V knjigi želi avtor z nami deliti svoja razmišljanja o temeljnih vrednotah našega bivanja. O tistih preprostih rečeh, ki jih v pehanju za materialnim bogastvom, ugledom in prestižem, velikokrat ne znamo ali nočemo videti. Zato je ta knjiga s številnimi citati in obsežnim seznamom literature, ki nam jo avtor priporoča v branje za »poglobljene duhovne urice«, koristen bralni pripomoček za vse, ki bi v zrcalu radi ugledali svojo pravo podobo.

  10,00
  preberi več
 • OD SVETEGA DUHA IN NAZAJ ZONTA EMIL

  V založbi Libris smo izdali knjigo znanega istrskega glasbenika in etnomuzikologa Emila Zonte OD SVETEGA DUHA IN NAZAJ. To je knjiga ljubezni; ljubezni do človeka in Istre. Pisana je s toplino in hudomušnostjo.  Knjiga prinaša avtentično pričevanje avtorja o življenju v Istri in njegovem rojstnem kraju Svetem Duhu, v polpretekli dobi. Avtor svojih spominov na otroštvo ne korigira, kvečjemu jih mestoma dopolni s svojim zrelim razmišljanjem, kar razmeroma kronološki zapis osvetljuje z današnje perspektive osebnega videnja dogajanj, ki so se zaradi predvojnega, vojnega in povojnega časa trpko zasidrala v otroški duši in jo za vselej zaznamovala. Knjiga je subjektivni zapis, obenem pa pronicljivo izpostavi doživljanja, pod katera bi se podpisali mnogi Istrani. Knjiga je tudi bogata zakladnica etnoloških posebnosti, navad, običajev, duhovnih usmerjenosti,… kot tudi razkošna paleta jezikovne specifičnosti istrskega narečja.

  Emil Zonta je vse svoje življenje posvetil raziskovanju in ohranjanju istrske identitete na glasbenem področju, knjiga Od Svetega duha in nazaj pa je še en kamenček v mozaiku samouresničitve in uresničitve vrednot, ki rastejo iz sozvočja klenih istrskih pokolenj.  Rdeča nit avtorjevega delovanja je vedno bila Istra. Tudi z ustanavljanjem vokalno-instrumentalnih skupin, tako za potrebe radijskih programov, kot za oživljenje kulturne dediščine, je kot dober glasbenik uspel ohranjati identiteto istrskega prostora in upošteval posebnosti tega trijezičnega kulturnega prostora.

  10,00
  preberi več
 • PADNA PUCER ALBERTO

  Prav tako pri založbi Libris je izšla nova knjiga zgodovinarja in publicista Alberta Pucerja PADNA. Prek številnih fotografij in zanimivega teksta nam avtor predstavi to istrsko vasico, ki za obiskovalce skriva številne zanimivosti.  V knjigo nas uvede s kratko predstavitvijo Padne in z njeno umestitvijo v geografski prostor. Seznani nas z zgodovino kraja, nastankom imena in nam nato predstavi številne naravne in kulturne znamenitosti  vasi. Zanimiva je  tudi predstavitev kulinarike in vaških običajev.  Knjigo odlikujejo številne barvne fotografije Roberta Titana in veliko arhivskih posnetkov. Delo zaključuje kronologija pomembnih dogodkov iz življenja vasi.

  5,00
  preberi več
 • KLJUČ Vega Emi

  Knjiga Ključ sodi med tista leposlovna dela za otroke in odrasle, ki se lotevajo starih idej na popolnoma nov in svež način. Izvirna in nenavadna je pripovedovalka zgodb, potepuhinja Go. Ta se na klopci v parku srečuje z naključnimi sprehajalci, pravimi posebneži: Bub iz Artarja, Dido iz Betaresa, Ras iz Citronije se imenujejo mačkoni in mačkonke, ki skozi niz zgodb iz svojega zornega kota opozarjajo na probleme današnjega časa: osamljenost, neposluh za sočloveka, pomanjkanje sočutja, ... Avtorica preko junakov izraža željo, da bi se ljudje slišali in poslušali, kar je v dobi elektronskih medijev, ki človeka osamujejo ter ljudi razdružujejo, vedno težje. S ključem zgodbe odpremo vrata do človekove pristne bližine, ta ključ pa je znan; imenuje se ljubezen. Tako kot je na nenavaden način zasnovana vsebina (na koncu so refleksije učencev Osnovne šole B. Magajne Divača), tako so izvirne tudi avtoričine ilustracije, ki dajejo pečat svojstveni podobi knjige, namenjene prav vsem generacijam.

  5,00
  preberi več
 • 60-LETNICA PRIKLJUČITVE PRIMORSKE K MATIČNI DOMOVINI ZBORNIK

  Založba Libris je v sodelovanju s Kosovelovo knjižnico iz Sežane izdala zbornik ob šestedeseti obletnici priključitve Primorske k matični domovini. Zbornik zajema prispevke različnih avtorjev, ki osvetljujejo zgodovinsko obdobje in pomen priključitve, govore ob osrednji proslavi v Sežani leta 2007, pričevanja domačinov o zavezniški upravi na tem območju ter bogato slikovno gradivo iz razstave namenjene obletnici v Kosovelovi knjižnici. Uvodni misli dr. Stanislava Renčlja sledijo prispevki dr. Branka Marušiča, ki osvetli zgodovinsko dogajanje na tem ozemlju vse od 16. stoletja dalje, dr. Damijana Guština o osvoboditvi Primorske leta 1945, dr. Cvetka Vidmarja o zavezniški vojaški upravi Julijske krajine, poglavji namenjeni življenju v Štanjelu (Olga Abram) ter šolstvu (Lucija Prihavec) v času zavezniške uprave in prispevek dr. Gorazda Bajca o premični meji Julijske krajine. Navedena zgodovinska dejstva nam približajo pričevanja domačinov, prek katerih nam nedavna zgodovina oživi pred očmi. Prispevke in pričevanja dopolnjujejo slike z razstave, ki so si jo številni obiskovalci ogledali leta 2007 v Sežani.

  5,00
  preberi več
 • KOPER BARVAJ IN USTVARJAJ KLEIBENCETL K.

  Likovni vodnik Koper barvaj in ustvarjaj je zasnovan kot vodena pot po starem mestnem jedru. Prepleteno obravnava nastanek in razvoj mesta z njegovimi umetnostnozgodovinskimi spomeniki in med razlago hkrati spodbuja učence k njihovemu likovnemu ustvarjanju ob opazovanju mestnih znamenitosti. Likovne naloge zajemajo vsa likovna področja: od slikarstva, risanja, grafike in kiparstva do oblikovanja prostora. Primeren je tako za enodnevni potep po starem mestnem jedru, kakor tudi za večkratni obisk in podrobnejši ogled Kopra. Likovni vodnik spodbuja otroke k likovnemu ustvarjanju na prostem in jih uči spoštovati pomembno kulturno dediščino mesta.

  6,00
  preberi več
 • KRAS:KAMEN IN ŽIVLJENJE RENČELJ STANISLA

  S knjigo Kras, kamen in življenje je avtor pričaral Kras v vsej svoji lepoti. Govori o življenju in kamnu, ki je na Krasu dominanten. Kamen je sestavni del vsakega Kraševca, lahko pa postane tudi del vsakega, ki mi je Kras blizu ali si ga želi spoznati. Knjiga je bogato opremljena s številnimi fotografijami in skicami kamnoseških izdelkov. Preko kamna se bralec srečuje z dediščino Krasa. Kamen je pomenil preživetje, saj so si z delom v kamnolomih služili vsakdanji kruh; je sinonim za arhitekturo Krasa oziroma kraške vasi, pomeni shrambo za teran in pršut, material za kiparske umetnine- kamen je naravno bogastvo Krasa in zagotovo vrednota,, katero je treba negovati in ohranjati, kamen pa bo zato odslikoval vse nas.

  10,00
  preberi več
 • KRAŠKA HIŠA IN ARHITEKTURAKRASA RENČELJ, LAH

  Knjiga predstavlja in ponuja bogat vir informacij tudi za tiste, ki se ukvarjajo z obnovo arhitekturne dediščine Krasa. Delo je bogato opremljeno s številnimi barvnimi fotografijami in razlagalnimi načrti arhitekture kraških domačij ter slovarjem narečnih besed. Namenjena je torej vsem, ki imajo radi Kras in njegovo kulturno dediščino, kakor tudi vsem tistim, ki ne ostajajo ravnodušni do posebnostih na slovenskih tleh. Avtorja dr. Stanislav Renčelj in dr. Ljubo Lah sta izjemna in pronicljiva raziskovalca arhitekturne dediščine Krasa. Z združitvijo izkušenj in znanj sta celovito predstavila posebnosti kraške arhitekture in njegove značilnosti poselitve od nekoč do danes. Avtorja opozarjata da arhitekturo Krasa odlikuje izjemnost in domiselnost, ki danes v marsičem prekaša sodobne stvaritve. In ravno ta izjemnost je lahko drzen izziv in vzpodbuda za nove ustvarjalne dosežke.

  15,00
  preberi več
 • KRAŠKI TOPONIMI TITL JULIJ

  Knjiga Kraški toponimi evidentira in obravnava krajevna imena Komenskega in Sežanskega krasa ter območja Vrhov, ki ležijo na področju sedanjih občin Komen in Sežana. Imena na sploh so stari zgodovinski spomeniki, so bogati dokumenti o pokrajini in času, v katerem so nastala. Študija o toponimih je razdeljena na več poglavij, ki govorijo o različnih vplivih na nastanek posameznih krajevnih poimenovanj. Tako med izredno močne vplive sodijo na primer zemeljsko površje, vpliv kamenin in voda, mnogo toponimov je povzetih po rastlinskem in živalskem svetu. Avtor poudarja pomembnost krajevnih imen, ki pa so v Sloveniji nezadostno zbrana in tudi zelo ogrožena. Zato sta sistematični zbor in razlaga kraških toponimov toliko bolj dragocena in nepogrešljiva zgodovinska dokumenta ter obenem vir in vzpodbuda za nadaljnja raziskovanja. Knjiga je opremljena s skicami in podatkovnimi tabelami, slikami ter seznamom imen po katastrskih občinah.

  5,00
  preberi več
 • ODHODI - ODHODIPARTENZE - PARTENZE JURINČIČ, ŠTUCIN

  To je pesniška zbirka dveh avtorjev Edelmana Jurinčiča in Jožeta Štucina, pisana v slovenskem in italijanskem jeziku.

  5,00
  preberi več
 • POBARVANKA IN SLADKI RECEPTI-SLADKA ISTRA

  Ob desetem jubileju prireditve Sladka Istra je koprska knjigarna Libris v sodelovanju z Mestno občino Koper izdala posebno pobarvanko s sladkimi recepti, v kateri so zbrane sladke ilustracije koprskih maskot – kozic, ki prireditev spremljajo vseh deset let. Ilustracije so delo avtorja Jureta Pogačnika Ajdiča. Sladki recepti pa so povzeti s spletne strani prireditve www.sladka-istra.si, ki jih je za prireditev, že pred leti, pripravil Alberto Pucer, ki je bil zagotovo eden od glavnih ambasadorjev najslajše prireditve v Sloveniji.

  3,00
  preberi več
 • UNI KI KANTA, NA SLABO NEPANJSA ! CD RAZNI

  Slovenska Istra v pesmi in glasbi, CD

  5,00
  preberi več