Novice

Librisov narečni večer


Libris d.o.o., Prešernov trg 9, 6000 Koper

tel., fax: 05/62-74-165, tel.: 05/62-78-630

e-pošta: info@libris.si, www.libris.si

Pozdravljeni,

že šestnajsto leto z Librisovimi poletnimi narečnimi večeri opozarjamo na zanimive govore slovenskih vasi, velikokrat pa pokukamo tudi v sosednje dežele. V čudovitih krajih v zaledju Slovenske Istre vsako poletje zazvenijo besede, ki jih tudi s temi večeri skušamo iztrgati pozabi. Z glasbo in zanimivimi folklornimi pripovedmi tako že vrsto let oživljamo kulturno podobo istrskega zaledja.

Prijazno Vas vabimo na letošnji prvi Librisov poletni narečni večer, ki bo v petek, 20. julija 2018, ob18. uri v Kocjančičih  (Sv. Anton). Poimenovali smo ga "Siz cone B u Jugoslavjo." Na njem bodo zvenele narečne besede domačinov in gostov z avstrijske Koroške. Prireditev pripravljamo v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Sv. Anton.

Podobe iz preteklosti Kocjančičev bodo z dramatizacijo Alferije Bržan osvetlili: Šoni Babič, Gverino Bordon, Viktorija Cunja, Anica Kocjančič, Esperij Kocjančič in Mirando Škorja.

 

Martina Piko Rustia bo predstavila pobude za ohranjanje slovenskih narečij na Koroškem, Milka Kriegl pa ziljsko narečje in znamenito ziljsko štehvanje.

 

Martina Piko Rustia je bila med letoma1993 do 1996 zunanja sodelavka Slovenskega narodopisnega inštituta v Celovcu, leta 1997 pa je postala vodja Slovenskega narodopisnega inštituta Urban Jarnik v Celovcu. Njeno raziskovalno področje obsega dialektologijo, sociolingvistiko ter duhovno kulturo. Vodi in spremlja raziskovalne projekte SNI URBAN JARNIK. Na narečnem večeru bo predstavila pobude za ohranjanje slovenskih narečnih govorov Zilje, Roža in Podjune v družini in v domačih okoljih.

 

Milka Kriegl, Ziljanka, doma v Zahomcu v Bistrici na Zilji, je zavzeta kulturna delavka in članica Slovenskega prosvetnega društva Zila. Ob srečanju bo predstavila Ziljsko dolino in ziljsko narečje. V ziljskem narečju bo spregovorila o znamenitem ziljskem štehvanju, ki je eno od bogatih živih kulturnih izročil spodnje Ziljske doline, kjer govorijo slovensko ziljsko narečje.

 

Glasbeni zvoki: Lara Scheriani.

Narečne besede bo z ustvarjalci povezovala Tanja Jakomin Kocjančič.

Parkirišče: odcep desno od zavetišča za pse, nato navzdol do velike jase.

 

V primeru dežja bo srečanje v dvorani KS Sv. Anton.

 

Vljudno vabljeni!