Novice

Prejemnika evropske nagrade za književnost v Librisu


V sredo, 24. aprila, se bomo ob 19. uri v Antikvariatu Libris srečali s prejemnikoma evropske nagrade za književnost. Z nami bosta Selja Ahava (Finska) ter Jasmin B. Frelih (Slovenija), pogovor pa bo povezovala Diana Pungeršič. Zagotovljeno bo simultano prevajanje.

Selja Ahava (1974) je finska pisateljica, scenaristka in dramaturginja. Na Akademiji za gledališče je diplomirala iz dramaturgije, v Londonu pa študirala uprizoritvene umetnosti. Objavila je tri romane, piše pa tudi scenarije za filme, televizijske nadaljevanke in radijske igre. Stvari, ki padejo z neba (2015, prev. Sodobnost International, 2019), njen drugi roman, pripoveduje življenjske zgodbe ljudi, ki se jim po srečnem ali nesrečnem naključju življenje obrne na glavo. Uvrščen je bil v ožji izbor za prestižno nagrado finlandija, leta 2016 pa je avtorica zanj prejela nagrado Evropske unije za književnost. Knjiga je bila prevedena v že štirinajst jezikov.

Jasmin B. Frelih (1986) je eden najvidnejših literatov mlajše generacije pri nas. Izdal je roman, zbirko kratke proze ter esejistično zbirko. Za romaneskni prvenec Na/pol je leta 2013 prejel nagrado za najboljši prvenec, leta 2014 nominacijo za kresnika, leta 2016 pa nagrado Evropske unije za književnost. Sledili sta zbirki kratkih zgodb Ideoluzije (2015) ter esejistična zbirka Bleda svoboda (2018), za katero je avtor prejel Rožančevo nagrado. Roman Na/pol, ki je preveden že v deseterico jezikov, s pomočjo treh likov premišljuje našo bližnjo prihodnost in podaja precej temačno vizijo sveta.

(Dogodek je organiziran v sodelovanju z EIBF in založbo Sodobnost)