Novice

Večer s slovaškima pesnikoma


 

V Antikvariatu Knjigarne Libris (Repičeva 3) bomo v četrtek, 12. septembra 2019, ob 19. uri gostili slovaška ustvarjalca ERIKA JAKUBA GROCHA in STANISLAVO CHROBÁKOVO REPAR.

ERIK JAKUB GROCH (roj. 1957) je eden najbolj priznanih in priljubljenih sodobnih slovaških pesnikov, ki je na literarno prizorišče vstopil leta 1989 s pesniško zbirko Zasebne ure žalosti, za katero je prejel nagrado za najboljši prvenec. Njegovi ustvarjalni začetki segajo v sedemdeseta leta 20. stoletja, ko je deloval v umetniškem undergroundu v Košicah. Doslej je izdal deseterico pesniških knjig. 

Pesnika v živo pri nas še nismo spoznali, pred desetimi leti pa je v slovenskem jeziku izšla ena njegovih najuspešnejših pesniških zbirk Druga naivnost (izv. 2005, prev. 2009). Ta je nastala na osnovi Grochovih prejšnjih zbirk, ki so v samozaložbi izhajale od leta 1990, pesnik pa se je nato odločil iz preteklega dela predelati selekcijo pesmi ter skupaj z novo nastalimi pesmimi oblikovati zbirko, ki predstavlja njegovo mnogoletno pesniško ustvarjanje.

Lansko leto je po desetletnem ustvarjalnem premolku izšla nova pesniška zbirka z naslovom Nil, Uvodki jo bomo v pogovoru z avtorjem in z branjem čisto svežih prevodov pesmi predstavili na literarnem večeru.

Obenem bomo predstavili tudi novo pesniško zbirko Rauma blues (Apokalipsa, 2018) slovaško-slovenske pesnice STANISLAVE CHROBÁKOVE REPAR, ki intenzivno deluje in ustvarja na več področjih tako pri nas kot na Slovaškem.

Dogodek bo povezovala Diana Pungeršič, ki je skupaj s Stanislavo Chrobákovo Repar tudi poskrbela za prevode Grochove poezije. Pesniški večer je del serije predstavitev, izpeljanih v okviru projekta Fraktali SK/SI 2019.