Novice

ŠTORIJE OD NAŠIH LEDI - 3. Librisov narečni večer na Škofijah


V petek, 20. septembra 2019 ob 19. uri bo v sodelovanju s KD Istrski Grmič Škofije na nekdanjem balinišču na Sp. Škofijah potekal zadnji v seriji Librisovih poletnih narečnih večerov pod naslovom ŠTORIJE OD NAŠIH LEDI.

Domačini nam bodo pripovedovali o vaških posebnežih in posebnostih. Njihove štorije bodo z glasbo, uprizoritvijo in pesmijo pospremili učenec iz šole harmonike INMUZIK, učenca Osnovne šole Oskarja Kovačiča Škofije,  Valmarinke in Ženska pevska skupina Dekleta s Škofij.

V naši družbi bosta:

Igor Černo, kulturni delavec iz Barda v Terski dolini, ki nam bo predstavil Tersko in Karnajsko dolino, njune kraje in ljudi ter probleme tamkajšnje slovenske manjšine, povedal pa nam bo tudi zgodbo o Sveti Mariji, ki se je prikazala v Porčinju in naj bi govorila v slovenskem terskem narečju.

Janoš Ježovnik, jezikoslovec, zaposlen na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, ki se raziskovalno ukvarja z narečji zahodnega roba slovenskega jezikovnega prostora, zlasti z rezijanskim in terskim. V okviru svoje doktorske disertacije je raziskal in opisal glasovne in naglasne značilnosti različnih krajevnih govorov terskega narečja, ki se v glavnem govori na hribovitem območju zahodne Beneške Slovenije na severovzhodu Republike Italije. Število govorcev narečja je težko oceniti, v glavnem pa gre za predstavnike starejših generacij. V pogovoru z Igorjem Černom in s pomočjo posnetkov se bomo spoznali z nekaterimi osnovnimi značilnostmi narečja in z življenjem v Terskih dolinah.

Narečne besede bo z ustvarjalci povezala Vlasta Jerman.

V primeru dežja bo srečanje v dvorani Hermana Pečariča.