Novice

Večer z grško pisateljico KALLIO PAPADAKI


Založba GOGA in knjigarna LIBRIS prijazno vabita na srečanje z grško pisateljico KALIO PAPADAKI,

in njenim romanom DENDRITI, (Založba Goga, 2019)

Sreda, 13. 11. 2019, ob 18.00 v knjigarni Libris v Kopru (Repičeva 3).

Z avtorico se bo pogovarjala Irena Urbič. Pogovor bo v angleščini s povzetki v slovenščini.

Dendriti* je zgodba o priseljencih in iskanju smisla, o izgubljenih drugih možnostih, neuspelih zakonih in prekinjenih karierah. Knjiga o tem, kako velike sanje in neizgovorjene besede ustvarijo razpoke, ki porušijo zidove, zgradbe in življenje. Nekatere razpoke izvirajo iz družinske zgodovine, drugi iz trenutnih odločitev. Iz vsake razpoke lahko prodre žarek svetlobe. Je tudi zgodba upanju in sočutju, ki se pojavita, ko ju najmanj pričakujemo.

(ob podelitvi nagrade Evropske unije za književnost, 2017)

Kalia Papadaki (r. 1978, Didimotih, Grčija) je pisateljica, pesnica in scenaristka, ki je odraščala v Solunu. Študijska leta, študirala je ekonomijo in film, je delno preživela v ZDA. Ob izidu globoko sočutnega in poetičnega romana Dendriti (2015) so kritiki ugotavljali, da je avtorica za grškoameriško etnično skupnost naredila to, kar so za druge ameriške etnične skupine naredili avtorji, kot sta Philip Roth in Toni Morrison – presegla je enodimenzionalne, pogosto karikirane identitete in jih emancipirala izpod dominacije »gostiteljske« kulture. Roman Dendriti je ob nagradi EU za književnost prejel tudi grško nagrado za mlade pisatelje revije Klepsidra (2016), prevaja se v številne evropske jezike. Dendriti je njen prvi roman preveden v slovenščino.

 * Dendriti so vejasto razrasli podaljški živčne celice, ki sodelujejo pri shranjevanju spominov v možganih, in kot taki metafora spomina, njegovega ohranjanja in izbrisa, ter vpliva starejših generacij na mlajše znotraj družine. Dendriti pa se imenujejo tudi nekatere vrste razvejenih, kompleksno strukturiranih snežink.