Novice

RECITAL OB STOLETNICI POŽIGA NARODNEGA DOMA V TRSTU


13. julija 1920 je bil požgan Narodni dom v Trstu, ki je bil osrednja kulturna ustanova tržaških Slovencev. Zgrajen je bil v letih od 1901 do 1904 po načrtih arhitekta Maksa Fabianija. Med svojim delovanjem je gostil številne slovenske organizacije, med njimi društvi Sokol in Edinost.

V spomin in opomin nacionalizmom vseh barv organizacijska enota Tigr za Slovensko Istro in Knjigarna Libris v ponedeljek, 13. julija 2020 ob 17. 45 prirejata spominski recital ob 100-letnici požiga Narodnega doma.

Na prireditvi bosta na voljo tudi najnovejši knjigi, ki osvetljujeta požig Narodnega doma: roman »Črni obroč« Marija Čuka in »Narodni dom Trst 1904-1920, spominske poti Slovencev v Trstu« (ur. Alina Carli in Štefan Čok), pa tudi zgodovinski roman Borisa Pahorja »Grmada v pristanu«, v kateri je avtor popisal svoje doživljanje zgodnjega fašizma v Trstu.

Veseli bomo, če se bomo v ponedeljek tudi z vami srečali ob tem pomembnem jubileju na Prešernovem trgu, natanko ob 17.45, ko so ognjeni zublji leta 1920 zajeli to osrednjo ustanovo Slovencev v Italiji.

 

Prisrčno vabljeni!

 

*Vabimo vas, da se prireditve udeležite in ob tem upoštevate navodila organizatorjev v zvezi z ukrepi Vlade RS in priporočili NIJZ-ja. Prosimo vas, da imate s seboj zaščitne maske.