Novice

OD BOLJUNCA DO TRIGLAVA


 V ponedeljek, 14. marca 2020, ob 18. uri  se bomo pred Hiši kulture v Sv. Antonu srečali z zamejskim pisateljem Vojkom Slavcem. Srečanje smo naslovili Od Boljunca do Triglava-  od korenin do simbola slovenstva. Pogovor bo tekel o njegovih dveh knjigah Repelce: Boljunec – življenje in jezik nekdaj in danes in Od Glinščice do Triglava Spomini na prehojene poti.

Knjigi je izdalo Založništvo tržaškega tiska, pogovor z avtorjem pa bo vodila dr. Karin Marc Bratina, ki je v uvodu h knjigi Od Glinščice do Triglava zapisala:

»Slavčevi spomini na hojo v gore se berejo kot svojevrsten slavospev višavam: med besedami odzvanja tišina, podobna tisti med vršaci, in z njo pesem vseprežemajočega spokoja. Na koži je čutiti hlad megle, v kateri se je pisec potopisov izgubljal na Velikem kleku. Bralec lahko doživlja vso težo avtorjeve duše, ko se počuti sokrivega za smrt mladega fanta, ki ga je nekoč sam navdušil za gorske stene in ga podpiral pri prvih korakih na Triglav. Z njim se zaveda, da se v prvinski lepoti gora skriva tudi neizbežna krutost narave.«

V spremni besedi h knjigi Repelce pa je dr. Katja Hrobat Virloget navedla: »knjiga očara bralca s svojo preprostostjo, vsakdanjostjo in poudarkom na »malem človeku«, kar avtor sam zapiše. Knjiga očara prav s tem, da izhaja prav vse, kar je napisano, od ljudi, od vaščanov Boljunca, vasi iz nekdaj večinoma slovenskega zaledja pred kozmopolitskim Trstom, oknom v svet Habsubrške monarhije, kasneje Italije, mestom ob »železni zavesi«, ki je bila v resnici ena najbolj povezovalnih meja v blokovski delitvi sveta.«

Vojko Slavec iz Boljunca se je rodil leta 1950. Pri štirinajstih letih se je zaposlil v slovenski Tržaški knjigarni, ki mu je bila prava življenjska šola in kjer si je širil obzorje v vsakdanjem stiku s slovenskimi in italijanskimi književniki, umetniki in intelektualci. Leta 1979 se je zaposlil na Založništvu tržaškega tiska, kjer so mu vse do upokojitve zaupali mesto upravnika Primorskega dnevnika in Novega Matajurja. Je velik ljubitelj gora, ki je od leta 1980 prehodil Slovensko transverzalo, Razširjeno pot in Pot prijateljstva.

Prireditev knjigarne Libris podpira Javna agencija za knjigo.