Novice

SVET V SPLETU BESED


Spoštovani,

že drugo leto zapored bomo svetovni dan knjige - 23. april praznovali v virtualnem svetu. Pripravili smo nekaj aktivnosti, s katerimi bomo opozarjali na knjige in pomen branja in kupovanja knjig. Našim virtualnim aktivnostim smo nadeli ime Svet v spletu besed, vse aktivnosti bodo dostopne na FB profilu knjigarne Libris od 20. do 26. aprila.

V tem sklopu bomo pripravili nekaj »spletnih dogodkov«

  • Knjiga, ki me je premaknila. Nekaj znanih in zanimivih ljudi smo povabili naj nam v krajšem video zapisu zaupajo katera knjiga jih je premaknila, jim morda zamajala tla pod nogami ali pa v njih preprosto pustila globoko sled. Lahko je to novejša knjiga ali pa knjiga, ki so jo že zdavnaj prebrali. Te video zapise bomo objavljali na naši Fb strani in nanje opozorili tudi drugod. Svoje misli o zanimivi knjigi pa nam je že posredoval tudi Župan Mestne občine Koper g. Aleš Bržan.
  •  Slovenske založbe opozarjajo. Redno bomo začeli objavljati tudi video zapise in opozorila slovenskih založb na njihove knjižne izdaje. V sredo,  21. aprila, ob 19. uri začenjamo s pogovorom Gorana Vojnovića z Vesno Milek ob izidu knjige – nadaljevanja Čefurjega rausa  - Đorđić se vrača, ki jo je izdala založba Beletrina.
  • V petek, 23. aprila 2021, ob 19. uri bomo objavili film Začetki revije Fontana in TOMOS, ki smo ga posneli v skladišču Libertas, kjer je na ogled razstava Tomos.V tem pogovoru sta sodelovala Danilo Japelj, nekdanji in Edelma Jurinčič, sedanji urednik revije. Predstavili smo začetke literarne  revije in njeno povezavo s tovarno Tomos.  Revijo Fontana za literaturo in kulturo smo vnovič obudili k življenju v naši založbi, za to bo to tudi priložnost, da opozorimo na njen pomen tudi v današnjem času.
  • Sodelovali pa bomo tudi na posebnem sejmu Sejem s kavča, ki se bo odvijal pod okriljem Vodnikove domačije in bo na virtualni stojnici ponujal več kot 500 knjig, več kot 50 tih slovenskih založba. Na enem mestu in z eno košarico bo moč kupovati izbrane knjige po sejemskih cenah.
  • Naj vas opozorimo tudi na spletni pogovor, pravzaprav predstavitev knjige Spomini iznad ekvatorja, ki bo potekal na fb strani Osrednje knjižnice Srečka Vilharja, v torek, 20. aprila ob 18. uri.  Isabella Flego se po štiridesetih letih v knjigi Spomini iznad ekvatorja spominja petih let bivanja v Gani. Sedemdeseta leta prejšnjega stoletja so bila čas, ko je bila socialistična Jugoslavija neuvrščena država in je prodajala svoja motorna vozila v številne države po svetu. Avtoričin mož Aurelio je v Gani vodil vzpostavitev koprskega Tomosovega hčerinskega podjetja, imenovanega Tomos Ghana Limited. Omenjeno knjigo smo izdali v naši založbi in bo na voljo po znižani ceni.
  • Tudi pred knjigarno Libris bomo ponudili zanimive in cenovno ugodne knjige. Ne bo jih toliko kot v normalnih časih, vendar dovolj, da bomo lahko nekaterim našli nov dom in osrečili ljubitelje knjig. Seveda bodo ona stežaj odprta tudi vrata naše spletne knjigarne, ki domuje na www.libris.si

Prosimo vas, da na naše spletne dogodke opozorite v vašem mediju in se nam pridružite. Veliko nam pomeni podpora v teh čudnih časih, ki niso prijazni obiskovanju knjigarn in srečevanju v živo. Vendar mi se ne damo in želimo širiti virus dobre knjige še naprej.

Izpeljavo programa so nam omogočili Javna agencija za knjigo RS, Mestna občina Koper, Založba Beletrina, Center mladih Koper in Vodnikova domačija , zahvaljujemo se tudi Osrednji knjižnici Srečka Vilharja in Primorskim novicam.

Lepo pozdravljeni

Ingrid Celestina

»Dogodek je del kulturnih dejavnosti v knjigarni, ki jo sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.«