Novice

Vse knjige vodijo v vas - Iz oči v oči z nagrajenci: Marko Kravos


Vse knjige vodijo v vas - Iz oči v oči z nagrajenci:

Marko Kravos - pesnik, pisatelj, prevajalec in predsednik Bralne značke Slovenije

 

V Knjigarni Libris se skupaj z Zavodom za mladino, kulturo in turizem Koper pripravljajo na prvega od štirih dogodkov, ki so jim nadeli pomenljiv naslov »Vse knjige vodijo v vas – Iz oči v oči z nagrajenci«. Prvi gost, ki bo nagovoril publiko v Hiši kulture v Svetem Antonu, je večkrat nagrajeni pesnik Marko Kravos. V sredo, 9. junija 2021, ob 18. uri, bo z njim razpredala misli domačinka iz sosednjih Čežarjev in novinarka Primorskih novic Maja Pertič Gombač.

 

»Zelo smo veseli, da prvega od štirih dogodkov pričenjamo v Svetem Antonu v Hiši kulture. Istrsko zaledje ima poseben čar. Že v preteklosti je bilo vir navdiha mnogim priznanim pisateljem, pesnikom in velikim književnikom, zato smo se tudi odločili, da pogovorne večere organiziramo prav na podeželju.« je dejala Ingrid Celestina iz Knjigarne Libris in dodala:

»Večer bo zaznamoval ironičen, šegav pesnik, ki je s svojo neobičajno in iskrivo držo, dodobra začinil slovenski kulturni prostori.«

»Tržačan Marko Kravos je pesnik, literat za odrasle, otroke, za vse, ki v sebi ohranjajo otroško igrivost, ki zmorejo zajemati življenje in ga premišljevati z zvrhano mero humorja in ironije«, je o njem zapisal Ivo Svetina. Zamejsko zaveden in zaznamovan s slovensko besedo. Kravos je predsednik Društva Bralna značka Slovenije, gibanja, ki že 60 let spodbuja branje, nagovarja vse generacije in dviguje bralno pismenost. Za pesniški opus, prispevke slovenski kulturi in literaturi ter za vzpostavljanje mostov med kulturami je prejel več prestižnih nagrad tako doma kot v inozemstvu. Od nagrade Prešernovega sklada do Zlatnika poezije, Zlatega pegaza za pesništvo na literarnem festivalu Slovanski objem v Varni, osebnosti tedna Vala 202 letošnjega maja in odlikovanja v Italiji z viteškim nazivom za posebne zasluge na kulturnem, umetniškem in družbenem področju, ki so ga pred dnevi podelili ob 75-letnici italijanske republike.

V zadnjem obdobju so izšle njegove knjige Hiša selivka (zal. MIŠ), Poslanica v 12 zlogih (pesniški zaznamki v času kovida! izdala Bralna značka v LJ) in izvirna zbirka Matični vosek (Hiša Poezije, Lj), v maju 2019 pa v Salernu dvojezični izbor poezije Štirje vetrovi/ Quattro venti.

 

Dogodek je del projekta literarne prireditve, ki ga sofinancira  Javna agencija za knjigo Republike Slovenije. Prireditev bo potekala v skladu s priporočili NIJZ ter upoštevajoč PCT - pogoj.