Novice

DNEVI KNJIGE MED 15. IN 26. APRILOM


Dnevi knjige v Librisu (med 15. in 26. aprilom)

Spoštovani,

po dveh letih premora bomo na Prešernovem trgu v Kopru, ob svetovnem dnevu knjige (23. april), spet postavili knjižni sejem s številnimi knjigami po privlačnih cenah in pripravili zanimive prireditve. Z dogodki ob svetovnem dnevu knjige začenjamo tudi niz prireditev, s katerimi bomo zaznamovali 30. obletnico delovanja knjigarne in založbe Libris. Knjigarna Libris ni običajna prodajalna knjig, temveč že desetletja sinonim za pravo knjižno središče in stičišče vseh, ki so povezani s knjigami.

Tudi z letošnjimi prireditvami bomo zagotovo navdušili mlade, še posebej pa nas veseli, da bosta Koper obiskali dve izjemni avtorici Maja Haderlap in Brina Svit, v okviru zaključka festivala Fabula.

V teh dveh letih smo se tudi navadili, da del dejavnosti selimo na splet. Po lanski uspešni spletni akciji Knjiga, ki me je premaknila (video zapise o knjigah smo objavljali na FB strani knjigarne Libris), smo tudi letos povprašali znane ljudi iz našega okolja, pa tudi širše, naj nam zaupajo, katera knjiga jih je »premaknila« oz zaznamovala v preteklosti, ali pa tudi v sedanjosti. Letošnji dnevi knjige se bodo odvijali tik pred državnozborskimi volitvami, zato so bili med našimi povabljenci tudi politiki. Čeprav zanimanje za knjige verjetno ne prinaša volilnih točk (kar nas sicer žalosti) pa je izbor njihovih knjig zelo zanimiv. Naj vam zaupamo, da so se med drugimi našemu vabilu odzvali Matej T. Vatovec, Ljudmila Novak, Marta Kos, Jadranka Šturm …

Seznam prireditev knjigarne Libris ob Svetovnem dnevu knjige:

 • Petek, 15. april 2022, ob 20. uri, ZAKLJUČEK FABULE (Maja Haderlap in Brina Svit), protokolarna dvorana sv. Frančiška, Koper (v sodelovanju z založbo Beletrina in Zavodom za mladino, kulturo in turizem Koper)
 • 19. do 23. april 2022, med 10. in 18. uro KNJIŽNI SEJEM,  Prešernov trg , Koper
 • Torek, 19. april 2022, ob 17. uri PRAVLJIČNA URICA  s čarovnico Apčiha ter obisk Mačka Murija in Pikija Jakoba, Prešernov trg , Koper (v sodelovanju z Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper)
 • Sreda, 20. april 2022, ob 9.30 uri PREDSTAVA Nerodna Avguština (Studio Anima), Prešernov trg , Koper
 • Sreda, 20. april 2022, ob 11. uri PREDSTAVA Nerodna Avguština (Studio Anima), Prešernov trg , Koper
 • Sreda, 20. april 2022, ob 17. uri SVET V VODNJAKU BESED Sten Vilar in Nerodna Avguština, obisk Mačka Murija in Pikija Jakoba, Prešernov trg , Koper
 • Četrtek, 21. april 2022, ob 10.00 uri, PRAVLJIČNI OBISK Mačka Murija in Pikija Jakoba Prešernov trg , Koper
 • Četrtek, 21. april 2022, ob 19. uri, PREDSTAVITEV PESNIŠKE ZBIRKE POMOLI SRCA Maje Pišot Cvikl, Osnovna šola in vrtec Ankaran, Ankaran (v sodelovanju s KUD FARAL in Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper)
 • Petek, 22. april 2022, ob 9.30 uri, GLASBENA PRAVLJICA ŠKRATJE S KRASA (Škrateljc),  Prešernov trg , Koper
 • Petek, 22. april 2022, ob 11. uri, GLASBENA PRAVLJICA KRŠKO ČARA (Škrateljc),  Prešernov trg , Koper
 • Petek, 22. april 2022, ob 19. uri, NAROD NAŠ DOKAZE HRANI, pogovor s Tanjo Jakomin Kocjančič, Knjižnica Ankaran (v sodelovanju s KUD Faral in Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper)
 • Torek, 26. april 2022, ob 18. Uri, SREČANJE FONTANOVCEV ob predstavitvi 61/62 številke literarne revije Fontana, Rezidenca Ortus, Jadranska cesta 86a Ankaran (v sodelovanju s KUD FARAL in Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper)

 

Več o dogodkih:

 • Zaključek festivala Fabula: Jezik – rana in opolnomočenje  Petek, 15. april 2022, ob 20. uri, protokolarna dvorana sv. Frančiška, Koper (v sodelovanju z založbo Beletrina in Zavodom za mladino, kulturo in turizem Koper)

Letošnja Fabula s festivalskim fokusom Krhki (ne)močni svet prinaša zavedanje, da biti ranljiv pomeni pokazati moč, izpostaviti oziroma dovoliti si krhkost pa pomeni opolnomočiti se. V pretresu trenutnega stanja, festival nagovarja k potrebnemu premiku oziroma temeljni refleksiji posameznika z lastno ranljivostjo in svetom okoli njega, sočutjem do krhkosti drugega in krepitvi moči skupnosti oziroma družbe, da iz okruškov krhkosti ponovno izgradi celostno vizijo premagovanja preprek in prihodnjih izzivov. Na temo jezika, ki na eni strani pomeni sredstvo posameznikove ranljivosti, na drugi pa njegovega opolnomočenja, bo beseda tekla tudi na zaključnem dogodku Festivala Fabula, ki s programskim sklopom Fabula po Sloveniji literarno dogajanje širi tudi izven meja Ljubljane. V sodelovanju s knjigarno Libris, Zavodom za mladino, kulturo in turizem Koper in Mestno občino Koper, letošnji festival 15. aprila, ob 20. uri, zaključujemo v Kopru, na mestu prepišnosti jezikov in kultur, kjer bomo v dvorani sv. Frančiška Asiškega izpostavili ustvarjanje dveh slovenskih avtoric: večjezične pisateljice Brine Svit in slovenske manjšinske avtorice Maje Haderlap. Skozi pogovor z avtoricama, ki ga bo ob 30. obletnici Knjigarne Libris, vodil Aljaž Koprivnikar bomo spregovorili o njunem delu, o jeziku kot sredstvu identifikacije posameznika in moči literature v sodobnem svetu.

 • Predstava Nerodna Avguština Sreda, 20. april 2022, ob 9.30 uri PREDSTAVA Nerodna Avguština (Studio Anima), Prešernov trg , Koper

Zgodba o klovnu in njegovi družini, ki je najbolj srečna takrat, ko se Nerodna Avguština in njen mož - zvezda cirkusa dogovorita, da si bosta v življenju pomagala in si v družini delila delo. Igrata Andreja Stare in Sten Vilar.

 

 • Predstavitev pesniške zbirke Pomoli srca Maje Pišot Cvikl Četrtek, 21. april 2022, ob 19. uri, Osnovna šola in vrtec Ankaran, Ankaran (v sodelovanju s KUD FARAL in Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper)

Pomoli srca so druga pesniška zbirka ankaranska pesnice Maje Pišot Cvikl   - prva z naslovom Sottofondo je izšla v samozaložbi leta 2001 - ki se nam ponuja v branje z liričnimi utrinki, ki postanejo pesem v trenutku zgoščenega zavedanja in takrat se občutje ubesedi. Pesmi se nizajo brez vidnih omejitev; ni naslovov, velikih začetnic, pik ali vejic. Le belina lista in razmiki med kiticami vodijo bralca, da predahne, povzame nanizane besede, si jih smiselno razporedi – ujame stik z izpovedovalko.  Pogovor s pesnico bo vodila Jasna Čebron, tudi avtorica spremnega besedila.

 • Glasbena pravljica Škratje s Krasa Petek, 22. april 2022, ob 9.30 uri, Prešernov trg , Koper

Nastopajo: Nina Peče Grilc, Ana Kravanja in Samo Kutin

Kaj le so ušpičili nagajivi škratje s Krasa! Nekaj je narobe z burjo, s kraškim kamnom in s pisanim rujem! In zato Kras ni več takšen, kot bi moral biti. Še sreča, da so tu navihani otroci s Krasa, ki se ne ustrašijo škratjih škratolovščin in rešijo Kras škratjega uroka. Pa pazite se kraških škratov, čisto nič prijazni niso! 

Glasbena pravljica Škratje s Krasa je nastala po slikanici Uroša Grilca in ilustratorja Zvonka Čoha. Glasbenika Ana Kravanja in Samo Kutin ter pripovedovalka Nina Peče Grilc vas popeljejo v zvoke in barve Krasa ter vam razkrijejo številne njegove skrivnosti. Otroci so tako pripravljeni na dogodivščino v naravi – Škratji Kras v Štanjelu je malo pravljični in malo resnični čudoviti svet kamna, burje in ruja.

 • Glasbena pravljica Čarovniška šola Krškočara  Petek, 22. april 2022, ob 11. uri, Prešernov trg , Koper

Nastopajo: Nina Peče Grilc, Ana Kravanja in Samo Kutin

Adam, Jurij, Val in Veronika so štirje prijatelji, ki se učijo in urijo za čarovnike. A že prvi dan šole jih čaka velika preizkušnja, saj je njihovo šolo zadel tristoletni urok. Čiri-copra-čara, krško-čara-mara! Samo ena stvar premaga urok Krškočare: skrbno zacopran in s ščepcem skrivnosti zašiljen čarobni zvarek!   

Glasbena pravljica Čarovniška šola Krškočara je nastala po slikanici Uroša Grilca in ilustratorja Jureta Engelsbergerja. Zvočno čarovniško popotovanje skozi skrivnostni pragozd in svet čarovniških dogodivščin vam pričarajo glasbenika Ana Kravanja in Samo Kutin ter pripovedovalka Nina Peče Grilc. Glasbena pravljica otroke pripravi na pravljično doživetje Krškočara v Krškem, kjer učence čarovniške šole v naravi čakajo različne preizkušnje.

 • Predstavitev knjige Narod naš dokaze hrani, urednice Tanje Jakomin Kocjančič Petek, 22. april 2022, ob 19. uri, Knjižnica Ankaran (v sodelovanju s KUD Faral in Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper)

 

Predstavitev knjige Narod naš dokaze hrani, avtorja Anton Mihec-Tone in urednice Tanje Jakomin bo 22. aprila 2022, ob 19. uri, v knjižnici Ankaran.

Tone Mihec je bil kronist časa, v katerem je živel in okolja v katerem je deloval, zato imajo njegova objavljena besedila tudi dokumentarno vrednost. V knjigi je dr. Tanja Jakomin Kocjančič zbrala in uredila podlistke, črtice in humoreske, ki so izhajali v Primorskem dnevniku in Slovenskem Jadranu med leti 1947 in 1955. Knjiga je kronološko razdeljena na pet ciklov. V prvem ciklu opisuje prihod Karnijcev v Kubed, v drugem prvo svetovno vojno in fašizem v Istri, v tretjem odstira razmere v Istri med drugo svetovno vojno, v četrtem ciklu zajeme povojno obdobje v Istri, peti in zadnji cikel pa opisuje življenje Slovencev na Reki.

Odlomke iz knjige bosta brali Valentina Šukljan in Alenka Rižnar, članici 5. Kader iz Ankarana. Z avtorico se bosta pogovarjala Tina Saražin in Edelman Jurinčič.

 

 • Srečanje fontanovcev,  Torek, 26. april 2022, ob 18. uri, Rezidenca Ortus, Ankaran (v sodelovanju s KUD FARAL in Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper)

Srečanje fontanovcev ob predstavitvi 61/62 številke Fontane. Srečanje bosta vodila Edelman Jurinčič urednik revije in Ingrid Celestina založnica revije. Za glasbeno spremljavo bo poskrbel vsestranski glasbenik Marino Legovič.

Na srečanju bodo fontanovci počastili 150. obletnico ustanovitve Društva slovenskih pisateljev in 100. obletnico rojstva pesnika Karla Destovnika Kajuha. V imenu Društva slovenskih pisateljev bo kratko zgodovino predstavil podpredsednik Tone Peršak, svoj pečat dogodku pa bodo zagotovo dodali tudi pisatelji iz zamejstva in Slovenske Istre, ki so leta 1989 brali svoje prispevke v podporo slovenski demokraciji.

Prireditve v knjigarni Libris podpirata Javna agencija za knjigo in Mestna občina Koper.