Novice

POGOVOR Z NIKO KOVAČ, HIŠA KULTURE SV. ANTON 25. 10, OB 18.URI


“Knjige so vsaj pol mojega sveta. So pomembna zatočišča in mesta za razmislek in navdih. Nekatere preberem tudi večkrat. In prepričana sem, da smo bralci in bralke podobni ljudje.”

V torek, 25. oktobra, ob 18. uri bomo v Sv. Antonu, v Hiši kulture, pod okriljem projekta Vse knjige vodijo v vas: iz oči v oči z nagrajenci gostili antropologinjo in sociologinjo Niko Kovač. Predsednica Inštituta 8. marec in letošnja Slovenka leta ni le angažirana človekoljubna borka proti vsakršnim nepravičnostim in glasnica moči skupnosti, temveč je tudi avtorica in soavtorica več knjig.

Leta 2018 so pri Mladinski knjigi izšle njene Pogumne punce, svojevrsten izbor 30 portretov izjemnih posameznic, leta 2020 je pri mariborskem Aristeju izšla knjižica z žal še aktualnejšim naslovom Moja odločitev: pričevanja, pravice in predsodki o splavu. Lani je zlasti mladim bralcem namenila Pisma tebi, v katerih se je lotila njihovih ter nekdaj svojih dilem odraščanja in vraščanja v družbo. Pri Mladinski knjigi je izšla še zbirka kratkih zgodb, literariziranih pričevanj Tu sem: zgodbe, ki jih ne želimo slišati. V njej sta pripovedi, ki govorijo o nekaterih slabo slišanih težavah posameznikov,  napisala še Klara Širovnik in Andraž Rožman.

O njenem pisanju, ki je kajpada močno prepleteno z aktivizmom, in vsem, kar bo zanimalo obiskovalce, se bo z Niko Kovač pogovarjala domačinka in novinarka Primorskih novic Maja Pertič Gombač.

Vabilo na srečanje, tako kot smo začeli, tudi zaključujemo z besedami gostje.

“Pika Nogavička je moja večna vzornica. Sporoča nam, da dekleta lahko dvignemo konja, nosimo nogavice različnih barv, tkemo globoka prijateljstva in smo otroško nagajive. Sama imam izredno rada še eno junakinjo, ki jo je ustvarila Astrid Lindgren. Ronjo. Mlada razbojnica nas uči o pomenu solidarnosti in rušenja meja. Zna pa tudi krasno zavriskati pomladi. Obe junakinji presegata spolne stereotipe, ki jih lahko najdemo v otroških knjigah. V njih so ženske navadno pasivne junakinje, ki čepijo v gradu in čakajo na princa, da jih odreši.”

Dogodek je del projekta literarne prireditve, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije. Prireditev je podprla tudi Mestna občina Koper.

Vabimo vas, da se nam pridružite na zanimivem pogovoru.