Novice

Vse knjige vodijo v vas Iz oči v oči z nagrajenci Nada Morato v spomin


Drugi večer iz niza prireditev Vse knjige vodijo v vas - Iz oči v oči z nagrajenci bo poklon Nadi Morato učiteljici, zgodovinarki, pisateljici in publicistki, ki nas je pred kratkim zapustila. Prireditev bo v petek, 12. maja 2023 ob  19. uri v Hiši kulture v Svetem Antonu.

Niti tega istrskega večera bodo spletali:

Barbara Dobrila, kulturna delavka in dolgoletna družinska prijateljica Moratovih,
Marina Hrs, direktorica Mestne knjižnice Izola,
Kulturno društvo Korte,
Veronika Korenika, učenka OŠ Vojke Šmuc Izola, podružnice Korte,
Marino Kranjac, istrski glasbenik, letošnji Kocjančičev nagrajenec
Tanja Jakomin Kocjančič, povezovalka večera.

Kot je v besedah slovesa zapisala Barbara Dobrila, dolgoletna družinska prijateljica Moratovih

" publicistično in literarno delo Nade Morato obsega več kot 40 bibliografskih zapisov. Veliko časa je namenila raziskovanju razvoja šolstva na izolskem podeželju. Poskrbela je, da je zapisana zgodovina naših krajev, pomembnejši dogodki in lokalne posebnosti. Zbirala je pripovedno folklorno gradivo, tako so se ohranile šege in navade tega prostora, pa tudi igre, uganke in pregovori. Uredila je lokalni muzej. Bila je ustanoviteljica in dolgoletna predsednica Kulturnega društva Korte. Ostala nam bo v spominu kot zavzeta organizatorica številnih kulturnih dogodkov, s katerimi je društvo bogatilo duhovni utrip naše občine in drugih krajev. Veliko pozornosti  je namenjala mladim, ki so v plesu, pesmi in besedi razvijali pripadnost istrski zemlji in običajem ter se tako zavedali vrednosti kulturne dediščine svojih prednikov.  V naprednem duhu je vzgojila svoje otroke, vnuke in pravnuke, ki nadaljujejo njeno življenjsko delo in so pomembni nosilci naprednega družbenega ter kulturnega življenja tako doma kot v svetu.

Prejela je več pomembnih odlikovanj za svoje življenjsko delo, leta 1995 priznanje občine Izola v obliki plakete z zlatim grbom in ustrezno listino ter leta 2000 nagrado Alojza Kocjančiča za izjemne dosežke pri oblikovanju kulturne podobe slovenske Istre, nazadnje pa se je leta 2015 razveselila nagrade zaslužna krajanka Krajevne skupnosti Korte."

Nada Morato je veliko sodelovala tudi s Študijskim krožkom Beseda Slovenske Istre in listom Istrske teme.

S to prireditvijo se tudi spominjamo 110. obletnice rojstva istrskega pesnika Alojza Kocjančiča, ki mu bodo v tem mesecu posvečene številne prireditve z vrhuncem 20. maja v Kubedu in v Izoli s podelitvijo Kocjančičeve nagrade.

 

Prireditev je del kulturnih dejavnosti, ki jih sofinancira JAK RS. Prireditev je finančno podprla tudi Mestna občina Koper.