Novice

Poišči knjigo v mestu 22. - 26. april


Vabilo na knjižni sejem in obilo prireditev

Ob svetovnem dnevu knjige pripravljamo v knjigarni Libris zanimive dogodke in knjižni sejem. Na številnih prireditvah bomo otroke in starejše spet navduševali za knjige. Prešernov trg bo napolnil otroški živžav in stojnice se bodo šibile pod težo izvrstnih knjig – novih in rabljenih. Obiščite nas, privoščite si knjigo in se nam pridružite na praznovanju.

V goste bo prišel najbolj znan maček – Maček Muri, ki bo čaral s Slončkom Bombončkom in se zabaval z drugimi gosti. S Samanto Kobal se bomo zavrteli na pripovedovalsko gibalnem Vrtiljaku pravljic. Otrokom se bo predstavila pisateljica Janja Vidmar. Prisluhnili bomo lahko glasbeni pravljici Velikani Istre, ki jo bo izvedel glasbenik Andrej Fon, o morskih dogodivščinah pa bo pripovedoval Gusar Berto.

Na letošnjih prireditvah se bo s pesniških performansom predstavil Pêro Sŕce - ištrijanski karnevalski poet, lepši kot Prešeren. S svojimi srčki in srčicami je izdal že 5 pesniških koktejlov, skupaj pa pogosto izvajajo multidisciplinarne pesniške performanse.

Pridružili se bomo tudi praznovanju 1500. obletnice Kopra. Zasnovali smo niz prireditev Sosedi v podobi in besedi, ko bomo opozorili na »sosede« naše knjigarne in antikvariata. Oba prostora namreč ležita na stičišču Župančičeve in Repičeve ulice ter Prešernovega trga. V okviru teh prireditev opozarjamo na tri osebnosti, ki so bolj ali manj znane ljudem. O dveh »Znamenitnih Slovencih«, Francetu Prešernu in Otonu Župančiču, bosta otrokom govorila in risala Žiga X. Gombač in Jaka Vukotič. Pripravili pa bomo tudi pogovor o Hiacintu Repiču, frančiškanu, jezikoslovcu, kulturniku in glasbeniku po katerem se imenuje ulica v katerem domuje naš antikvariat. Podrobneje nam ga bodo predstavili Diana Košir, Vesna Mikolič in Salvator Žitko. Praznovanje bo počastila še priložnostna razstava likovnih upodobitev Mudinih vrat učencev Osnovne šole Dekani. Pod mentorstvom učiteljice likovne umetnosti Nine Gaber so učenci 3. in 4. razreda opazovali in risali vrata z ogljem. Učenci 7. razreda so tiskali grafične odtise v tehniki linoreza in nakazovali detajle, ki jih lahko vidimo na takrat edinem vstopu v mesto. Učenci 9. razreda pa so prikazali vrata in okolico z natančno risbo grafitnih svinčnikov. Učenci 5. razreda so pod mentorstvom učiteljice Mojce Selinšek izdelali grafične odtise na temo Mudinih vrat. Nastale likovne izdelke si lahko ogledate v izložbah na Prešernovem trgu v Kopru in antikvariatu Libris.

O poznavanju našega čudovitega mesta se bodo lahko družine preizkusile v Izzivu krilatega muca in bili nagrajeni s knjižno nagrado.

Posebna poslastica pa bo predstavitev Pesmomata, unikatnega  avtomata za poezijo (25. in 26. aprila). Ta novost, ki omogoča nakup in predvajanje pesmi na mestu samem za en evro, je zamisel Igorja Divjaka, urednika portala Vrabec Anarhist. Pesmomat spodbuja dostopnost poezije v javnem prostoru in omogoča edinstveno doživetje poezije, ki je tako na dosegu roke.

Spet bomo objavili video nagovore v okviru naše pobude, ki smo jo poimenovali Knjiga, ki me je premaknila. Znane in zanimive ljudi smo povabili naj v kratkem video nagovoru opozorijo na knjigo, ki jih je zaznamovala. Veseli smo, ker se na naše povabilo res odzovejo zanimivi in znani ljudje. Njihova knjižna povabila bomo objavili na našem FB profilu.

Letošnji bogat in pester program smo pripravili v sodelovanju z Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper, Javnim skladom za kulturne dejavnosti Območna izpostava Koper, Zavodom Trite, Zavodom za mladino, kulturo in turizem Koper in Založbo Mladinska knjiga.

Prireditve v knjigarni Libris sofinancirata Mestna občina Koper in Javna agencija za knjigo RS.

 

Program prireditev:

 

 Vsak dan 9.00 – 18.00

Antikvariat Libris in izložbe poslovnih prostorov na Prešernovem trgu

 Razstava likovnih izdelkov koprskih osnovnošolcev. – vrata Mude

Prešernov trg, Koper

 Prodajni sejem knjig po znižanih cenah in bolšji sejem rabljenih knjig.

 Četrtek, 25. april in petek, 26. april

Prešernov trg, Koper

 Gostovanje Pesmomata

Pesmomat, unikaten avtomat za poezijo. Ta novost, ki omogoča nakup in predvajanje pesmi na mestu samem za en evro, je zamisel Igorja Divjaka, urednika portala Vrabec Anarhist.

Pesmomat nudi poezijo več kot 50 slovenskih pesnic in pesnikov s trenutno zbirko 200 pesmi. Zunanjost avtomata je delo slikarke Mojce Fo, izdelal pa ga je izumitelj Jože Zajc. Med najbolj priljubljenimi avtorji so France Prešeren, Srečko Kosovel in Anja Zag Golob. Pesmomat ne samo obogati kulturno ponudbo, ampak tudi spodbuja dostopnost poezije v javnem prostoru.

 PONEDELJEK, 22. april 2024

 • 10.30

Prešernov trg, Koper (zaključeno za OŠ)

Obisk slovenske mladinske pisateljice – Janje Vidmar

Janja Vidmar je ena najvidnejših pisateljic mladinske književnosti v Sloveniji. Potem ko se je nekaj let posvečala pisanju del za odrasle, je pri Založbi Pivec po daljšem premoru ponovno izšlo njeno mladinsko delo, otroški problemski roman.

 •  17.00

Prešernov trg, Koper

Slonček Bombonček in Maček Muri čarata. Pravljična dogodivščina s Tino Saražin.

TOREK, 23. april 2024

 •  9.00 in 10.30

Prešernov trg, Koper  (zaključeno za OŠ)

Glasbena pravljica Velikani Istre v izvedbi multinstrumentalista Andreja Fona. (Zavod Škrateljc)

Velikani so nekoč radi pomagali ljudem, a ti so bili vse bolj zahtevni in nič kaj hvaležni, zato so velikani zapustili Istro in dolgo jih ni nihče videl. Zdaj se vračajo k nam v glasbeni pravljici. O njih lahko izvemo kaj več na pravljično doživljajski poti v Kubedu.

 •  17.00

Prešernov trg, Koper

Pripovedovalsko gibalni Vrtiljak pravljic s Samanto Kobal in Mačkom Murijem (Gajbla – hiša ustvarjalnih zgodb)

 Kaj bi se zgodilo, če bi burja pomešala pravljice med seboj? Mojca Pokrajculja bi v svojem piskru gostila jato rib, Sapramiški bi zob popravila čarovnica, Piko dinozaver bi šel z mestnim avtobusom v muzej in Maček Muri bi na kosilo povabil jezikavo Jedrt. Skupaj se bomo podali na Vrtiljak pravljic in slišali, razmišljali, pokazali, kaj se na tem posebnem vrtiljaku dogaja. (V sodelovanju z Javnim skladom za kulturne dejavnosti Območna izpostava Koper)

SREDA, 24. april 2024

 •  10.30

Prešernov trg, Koper (zaključeno za OŠ)

Sosedi v podobi in besedi: Žiga X Gombač in ilustrator Jan Vukotič  - Znamenitni Slovenci (France Prešeren in Oton Župančič)

V okviru 1500. obletnice Kopra smo v knjigarni Libris zasnovali niz prireditev Sosedi v podobi in besedi, ko bomo opozorili na »sosede« naše knjigarne in antikvariata. Oba prostora ležita na stičišču Župančičeve in Repičeve ulice ter Prešernovega trga. V okviru teh prireditev opozarjamo na te tri može, ki so bolj ali manj znani ljudem. Morda pa izvemo še kaj zanimivega. (V sodelovanju z Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper)

 •  17.00

Prešernov trg, Koper ( prireditev za otroke)

Obisk Mačka Murija.

ČETRTEK, 25. april 2024

 •  9.00 in 10.30

Prešernov trg, Koper (zaključeno za OŠ)

Predstava za otroke: Gusar Berto Studio Anima

 • 17.00

Prešernov trg, Koper (prireditev za otroke)

Morske dogodivščine z Gusarjem Bertom in Mačkom Murijem. (Studio Anima)

 •  18.00

Repičeva ulica, Koper, Antikvariat Libris (prireditev za odrasle)

Sosedi v podobi in besedi - Hiacint Repič

Pogovor o Hiacintu Repiču, frančiškanu, jezikoslovcu, kulturniku in glasbeniku po katerem se imenuje ulica v katerem domuje naš antikvariat. Podrobneje nam ga bodo predstavili Diana Košir, Vesna Mikolič in Salvator Žitko.

PETEK, 26. april 2024

 •  16.00

Prešernov trg, Koper

Multidisciplinarne pesniške performanse  (Pêro Sŕce) 

 Pêro Sŕce  - ištrijanski karnevalski poet, lepši kot Prešeren. S svojimi srčki in srčicami je izdal že 5 pesniških koktejlov, skupaj pa pogosto izvajajo multidisciplinarne pesniške performanse.

 •  17.00

Prešernov trg, Koper, pred knjigarno Libris

IZZIV KRILATEGA MUCA - vodeno družinsko raziskovanje Kopra.

Obvezne prijave na info@playful-istria.com.